• Gratis levering ved køb over 499,-
  • Click & Collect (Afhent efter 1 time)
  • Julegaver byttes til og med 24. januar 2025
Artikel

Om texmembraner og (knap så) vandtætte vinterstøvler

Artikel Om Tex

Du troede, vinterstøvlerne var vandtætte, men så kommer dit barn alligevel hjem med våde fødder. Og hvordan kan det nu være, når du fik at vide, da du købte støvlerne, at de havde vandtæt texmembran?

Om texmembraner

Rigtig mange vinterstøvler har membraner som f.eks. GORE-TEX og Sympatex. Membranerne er populære, fordi de både er helt vandtætte og åndbare. På grund af membranen kan vand ikke trænge ind i støvlerne, men til gengæld kan damp fra varme fødder trænge ud af membranens små porer. Det betyder, at dampen ikke bliver fanget i støvlen, så dit barn undgår våde og kolde fødder.

Dog har mange oplevet at få et barn hjem med våde fusser i de ellers vandtætte støvler, og har måske derfor sat spørgsmålstegn ved, hvor vandtætte membranerne egentlig er. Så hvad er forklaringen på det?

Vandtæt membran, utætte støvler...

Membraner er vandtætte, men flere ting kan gøre, at støvlerne ikke så effektivt holder vand ude. Der er nemlig en række andre ting, der også spiller en vigtig rolle for vandtætheden...

  • Tapede sømme
    Membraner i støvler er ikke ét helt, ubrudt stykke. Flere stykker af membraner er syet sammen for at følge støvlens form. Det er i disse sømme, der kan trænge vand ind, og det undgår man kun, hvis sømmene er ’tapede’. I dag har langt de fleste tex-støvler tapede sømme.

Tip!

Kig på foret, hvis du vil vide, hvor langt tex-membranen går op i støvlen. De to ting hænger nemlig som regel sammen.

  • Membran i skaftet
    Det er ikke i alle støvler, at membranen går op i skaftet. Afhængigt af brug og behov kan det være en god idé at tjekke, hvor langt membranen går op, hvis støvlerne effektivt skal holde vandet ude. Du kan kigge på foret for at se, hvor langt tex-membranen går op i støvlen. De to ting hænger nemlig som regel sammen.

  • Behandlet ydermateriale og tråde
    De tråde, støvlen er syet med, skal også være behandlet med et vandafvisende præparat. Det samme skal ydermaterialet, der omgiver membranen. Vand kan nemlig ’vandre’ via trådene eller op ad støvleskaftet og videre ned i foret, så dit barn risikerer våde fødder.

  • Når støvlerne er i brug
    Når støvlen er i brug, er det vigtigt at imprægnere jævnligt. Det kan måske vække undren, når nu membranen er vandtæt, men skyldes to ting. For det første kan ydermaterialet suge vand til sig, der vandrer op ad støvlen og ned i foret. For det andet er imprægnering også smudsafvisende og beskytter membranen. Skidt kan nemlig ødelægge membranen, så den bliver mindre effektiv.

    Af samme grund er det også vigtigt at holde støvlerne rene. Dog må man aldrig vaske støvlerne i vaskemaskinen, da også det kan ødelægge membranen. Tex-membraner tåler desuden ikke høje temperaturer. Derfor skal du tørre nænsomt - ikke i varmeskab, på radiator eller et varmt gulv. Put i stedet avispapir i støvlerne, så de kan suge fugten og lad dem stå og tørre ved stuetemperatur. Husk at tage indlægssålen ud, hvis den er udtagelig.

  • Sidst, men ikke mindst, er det selvfølgelig helt afgørende, at buksebenet i flyverdragten eller overtræksbukserne kan lukke tæt ned over støvlerne, så der ikke ryger vand og sne ned i støvlerne.

    Læs mere om pleje af støvler med tex-membran her.

Pris og behov

Man kan med rette spørge, hvorfor ikke alle støvler har behandlet ydermateriale og tråde? Svaret er, at det afhænger af pris og behov. Hvis du vil have 100 % vandtæthed, skal du som oftest også betale lidt mere for støvlerne. Men hvis du altid skifter tex-støvlerne ud med termostøvler, når det er sjappet, behøver du ikke nødvendigvis gå efter en helgardering. Husk at forklare, hvad dit barn har brug for, så du kan få den bedste rådgivning i butikken.

Sådan fungerer texmembraner

Tex-membraner består oftest af polyurethan (PU) eller ekspanderet polyetraflourethylen (ePTFE). Membranerne har mikroskopiske porer, der gør det umuligt for vandmolekyler i fast form (vand) at trænge igennem. Til gengæld er porerne store nok til, at vandmolekyler i luftform (vanddamp) kan trænge ud af skoen. Derfor kan dampen fra varme fødder trænge ud, men regnvand ikke trænge ind.

tex-menbran