Grisetæer og bananfødder
Hvad er "grisetæer" eller "bananfødder"?
Det ser sødt og sjovt ud, en skøn lille finurlighed og noget, som alle børn må igennem: grisetæerne. Men selvom det ser skørt og dejligt ud, er det bedst, at børn har skoene rigtigt på ...
Ikke alle forældre er bekendte med udtrykket – men de kender fænomenet. I hvert fald hvis de har eller har haft børn i 2-3 års alderen. Grisetæer – også kaldet ’bananfødder’ – er, når barnet tager en højresko på venstrefoden og omvendt. Det giver en fodstilling, der kan vække associationer i retning af grisetæer eller bananer.
Kort sagt
Grisetæer ser søde ud, men det er belastende for dit barns fødder. Med lidt ”snydehjælp” kan dit barn selv få skoene rigtigt på.
Vil selv – kan ikke helt selv ...
Omkring 2-års alderen kommer børn i "selvstændighedsalderen". Det er her, de begynder at øve sig i at gøre tingene selv, og det er en vigtig fase, som sikrer at børnene lærer at klare sig selv. Det kræver mange forsøg og mange fejl – således også når børnene skal lære at tage sko på.
Selvom børn ned til 2 år begynder at øve sig i at tage sko på, er de faktisk typisk 4-5 år, før de er i stand til at se forskel på højre- og venstresko. Det betyder, at de 50% af tiden vil tage skoene forkert på i helt op til 3 år. Det ser sødt ud, men er ikke godt for fødderne.
- Når børn tager skoene på de forkerte fødder, strammer og trykker skoene. Afhængigt af hvordan trædefladen i skoene er udformet, vil den i mange tilfælde også belaste fødderne fremfor at støtte dem. Og så kan det være lige meget, om man har brugt en masse penge på ’ordentlige sko’, pointerer fysioterapeut Sanne Kofod
Børn kan ikke selv mærke det
Når børn begynder selv at tage sko på, kan de ikke se, om skoen sidder på den rigtige fod, og det er også sjældent, de kan mærke det.
- Børn reagerer ikke nødvendigvis på, at skoene generer. De er ofte så optaget af andre ting, at de sjældent gør noget ved det, hvis der er noget, der føles lidt anderledes eller forkert.
Fysioterapeut Sanne Kofod opfodrer derfor til, at man som forælder husker at tjekke, om barnets sko sidder, som de skal. Samtidig findes der også en måde, som kan hjælpe barnet til alligevel at få skoene rigtigt på.
"Snydehjælp"
Fordi børn ofte er en 4-5 år, før de er i stand til at skelne, kan man i stedet bruge en metode, der gør brug af barnets hukommelse i stedet, fortæller Sanne Kofod.
- Børn har en udmærket hukommelse. Derfor kan det være en løsning at lave en markering på skoene – for eksempel en lille prik ved storetåen på hver sko. Så ved barnet, at skoene er rigtigt på, når prikkerne er tæt på hinanden.
Nogle børn begynder meget tidligt at tage sko på selv. Andre børn har ganske enkelt ikke interessen, selvom de egentlig godt kunne lære det. Indtil de små bliver selvhjulpne, må man som forælder bare glæde sig over synet af de små, søde grisetæer og hjælpe dem med at få skoene på de rigtige fødder.